Welke vitamine B12 voor Vegans?

Met name voor vegans, is een vitamine B12 supplement belangrijk om te slikken. Er zijn verschillende (plantaardige) bronnen voor vitamine B12 (cobalamine), maar de opname van cobalamine door ons lichaam is heel inefficiënt. Voedingsexperts raden daarom aan om voor vitamine B12 supplementen met een hoge dosering te kiezen in de vormen methylcobalamine of adenosylcobalamine.

Waarom Vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Verder is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan ernstige schade aan de gezondheid als gevolg hebben.

Vitamine B12 bevat bouwstenen voor:

Dagelijkse energie
Aanmaak van rode bloedcellen
Goede werking van het zenuwstelsel
Goede weerstand

ZENUWSTELSEL

BLOED

ENERGIE

WEERSTAND

Welke vitamine B12 moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten vitamine B12 (cobalamine) op de markt. Om de juiste vitamine B12 te kiezen, is het goed om met een aantal dingen rekening houden. Allereerst is het van belang om te weten hoeveel vitamine B12 je precies nodig hebt. Vervolgens kun je een keuze maken uit alle verschillende vormen en soorten supplementen. Denk daarbij aan vitamine B12 spray, capsule of een zuigtablet. Hierbij is de opneembaarheid van de cobalamine vorm ook van belang.

Hoeveel vitamine B12 per dag?

Allereerst is het van belang om te weten hoeveel vitamine B12 je precies moet slikken. Het voedingscentrum geeft aan dat volwassenen ongeveer 2,8 microgram cobalamine per dag moeten binnenkrijgen. Een logische gedachte zou dan ook zijn, dat je op zoek moet gaan naar een supplement die deze hoeveelheid bevat. Waar het voedingscentrum echter geen rekening mee houdt, is dat de opneembaarheid van vitamine B12 door ons lichaam heel inefficiënt is. Hierdoor moeten we in de praktijk véél meer slikken om 2,8 microgram op te nemen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme raadt aan om ongeveer 2.000 – 2.500 microgram vitamine B12 per week, over de hele week verspreid in te nemen.

Verschillende vormen van vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) bestaat er in verschillende soorten verbindingen. De meest bekende soorten, zijn: cyanocobalamine, methylcobalamine, adenosylcobalamine en hydroxocobalamine. De best opneembare vorm van vitamine B12 is methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Cyanocobalamine is een synthestische vorm van vitamine B12. Het voordeel van deze vorm, is dat de vitamines lang bewaard blijven en de vitaminewaarden maanden later nog precies hetzelfde zijn. Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn de best opneembare vormen van vitamine B12. Dit zijn biologisch actieve vormen van cobalamine die door het lichaam niet meer hoeven te worden omgezet. Je lichaam hoeft dus niet meer hard te werken om de vitamines te kunnen gebruiken. Hydroxocobalamine is een vorm die vaak gebruikt wordt bij vitamine B12 injecties en is op die wijze goed opneembaar. Injecties zijn echter in de meeste gevallen duur en overbodig.

Opneembaarheid van vitamine B12

Vitamine B12 supplementen bestaan er in verschillende vormen en maten. Zo bestaan er injecties, tabletten met gereguleerde afgifte, capsules, sprays en zuigtabletten. Ons lichaam neemt vitamine B12 op via de darmen, de slijmvliezen en het spijsverteringskanaal. De darmen kunnen per keer ongeveer 1,5 microgram cobalamine opnemen. De slijmvliezen en het spijsverteringskanaal zijn een stuk minder efficiënt en nemen ongeveer 1% van het supplement per keer op. Dit betekent dat je een hoge dosering nodig hebt, om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Een voordeel is wel dat je een voorraad B12 kunt opbouwen. Het maakt dus niet uit of je elke dag of een aantal keer per week je vitamine B12 supplement inneemt.

Vegan Vitamine B12 van Fair Leaf

De Vegan Vitamine B12 van Fair Leaf bevat zuigtabletten met 1.000 microgram vitamine B12, in de vorm van methylcobalamine. Dit is de best opneembare vorm van B12 en zuigtabletten zijn de meest efficiënte manier van toedienen. Je kunt het tablet opzuigen of onder je tong laten wegsmelten. Op deze manier kunnen de slijmvliezen de vitamine B12 nòg beter opnemen.

Vegan Vitamine B12 van Fair Leaf is op basis van natuurlijke ingrediënten ontwikkeld en bevat alléén natuurlijke toevoegingen. Het zuigtablet is op smaak gebracht met natuurlijke smaak- en zoetstoffen van aardbei en vegan honingkruid.

Bevat de best opneembare vorm van vitamine B12
Met aardbei smaak
Speciaal voor vegans en vegetariërs
Hoge dosering voor 2 – 3 keer per week